Беседа за света Дева Мария

В навечерието на празника Успение Богородично публикуваме един затрогващ текст от св. Жан-Мари Виане за важната роля на Дева Мария за спасението на света и на всеки човек.

Много често Дева Мария е сравнявана с майка, но тя всъщност е много по-добра от най-добрата майка на света. Една обикновена майка наказва детето си понякога, понеже я е наскърбило, може и да го удари, понеже мисли, че това е за негово добро. Но Светата Дева не постъпва така. Тя е толкова добра, че се отнася към нас винаги с любов и никога не ни наказва. Сърцето на тази блага майка е изпълнено единствено с любов и милосърдие, и тя няма друго желание, освен да ни види щастливи. Достатъчно е да се обърнем към нея и тя ще ни изслуша.

Синът има Своята справедливост, Майката няма друго освен любов.

Бог ни обикна чак до смъртта, но в сърцето на нашия Господ се намира справедливостта, която е присъща за Бог. В сърцето на Мария има само милосърдие. Синът е готов да порицае съгрешилия, а Светата Дева застава насреща, спира се на пътя и изпросва благодат за бедния провинен. „Майко моя – казва нашият Господ – не мога да ти откажа нищо. Ако пъкълът би могъл да се разкае, ти щеше и за него да изпросиш благодат.”

Пресвета Богородица се намира между Своя Син и нас. Колкото повече грешим, толкова повече чувстваме нейната нежност и състрадание към нас. Детето, което е разплаквало повече своята майка, е по-мило и скъпо на нейното сърце. Една майка всъщност не се ли притича на помощ на най-слабите и на най-изпадналите в опасност свои деца? Един лекар в болницата не се ли отнася с повишено внимание към най-тежко болните?

Сърцето на Мария е по-съчувствено от сърцата на всички други майки. Взети заедно, тези сърца представляват парче лед пред Нейното сърце.

Погледнете колко е добра Пресветата Дева! Нейният слуга, Свети Бернард, й казвал често: „Поздравявам те, Мария!” И един ден тази прекрасна майка му отговорила: „Поздравявам те, Бернард, сине мой!”

Поздравът „Радвай се, благодатна Марийо” е молитва, която никога не бива да ни уморява. Когато говорим за земните неща, за търговия и политика, се изморяваме, но когато говорим за Майката Божия, винаги ни се открива нещо ново.

Почитта към Дева Мария е важна, нужна и подхранваща. Всички светци са отдавали почит на Божията Майка и никоя благодат не идва от небето, без да мине през нейните ръце.

Не се влиза в никой дом, без да се мине през портиера, така и Мария е като пазителка на рая.

Когато желаем да поднесем нещо на високопоставена личност, предаваме нашия дар чрез човек, който му е скъп и предпочитан, така дарът е още по-ценен. По същия начин и нашите молитви, представени от Света Богородица пред Бога, придобиват заслуженото, понеже тя е единственото същество, което никога не е обидило Бог. Никой друг, освен Мария, не е изпълнил така първата Божия заповед: „Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.” Тя единствена я е изпълнила изцяло. Всичко, което Синът проси от Отца Си, Му е дадено; всичко, което Мария проси от Сина Си, й е дадено по идентичен път.

Когато ръцете ни са се напоили с парфюм, дават аромат на всичко, до което се докоснат – нека по подобен начин да преминат и нашите молитви през ръцете на Светата Дева и тя ще им даде аромат.

Аз вярвам, че при свършека на света Пресвета Богородица ще остане най-после спокойна, но докато все още го има, тя ще продължи да се застъпва за него във всички посоки. Като майка, която има много деца, и непрекъснато е заета да отиде от едното при другото.

Превод от италиански: Мария Станева
Източник: Alfredo Monin, “Lo spirito del curato d’Ars”, ed. Ares, Milano 2009

Сподели
Share
Share
Share