Защо трябва да възпитаваме децата си в християнската вяра (+видео)

Първа част

Димитър Василев: “Ако възпитаме децата си в християнството, то ние ще им помогнем и те да живеят и да спасят душите си. Днес много родители дават целия си живот, за да направят живота на децата си по-щастлив. Ходят в чужбина, работят, пращат ги в луксозни колежи. И защо правят всичко това? За да живеят децата им добре. Децата им да бъдат по-щастливи.   А дали са по-щастливи от всичко това? Дали ако изпратиш детето си в най-скъпия колеж, а теб те няма до него, правиш детето си щастливо? Дали ако душата на това дете погине, ти го правиш щастливо? Това са въпроси, които трябва да си зададем.”

(…)

Един от най-големите бичове на съвременният родител е, че той не възпитава децата си. Ние оставяме децата си да бъдат възпитани от улицата, от интернет, от медиите. И в един момент си задаваме въпроса: „Ама какво става с моят син или с моята дъщеря? Защо са пълен провал?” Ами те децата не са виновни. Къде беше ти, когато Бог ти даде това време да възпиташ децата си? Къде беше ти, когато твоето внуче беше при теб?  В този отрязък от време ние там ли сме или някой друг?”

(…)

Гергана Василева: “В съвременното общество, особено в Европа, все по-често се говори за свободата на убежденията и за това, че видиш ли трябва да оставим на децата, когато пораснат сами да определят дали ще вярват, в какво ще вярват, да изберат религия. Едва ли обаче има човек в съвременното общество, който да не иска да научи детето си, че две плюс две е равно на четири. Едва ли има родител, който ще пусне детето си да изтича на улицата, защото знае, че там има коли. Предпазваме децата си от какво ли не, учим ги на какво ли не. А най-важното нещо е да ги създадем наистина като мислещи хора и като вярващи хора…”

Видеото е част от беседата на Димитър и Гергана Василеви, които по време на една среща на семействата от енория “Св. Михаил Архангел” гр. Раковски, говориха по темата „Как да възпитаме щастливи християни?“

Видеозаснемане: Мариана Станчева

Сподели
Share
Share
Share