Интервю и впечатления след курса “Нов живот”

Преди 10 дни в енорията „Св. Михаил Архангел” (гр. Раковски) бе проведен курса „Нов живот”, който започна в петък (17 март) и завърши в неделя (19 март) по обяд.  Райна Кръстева разговаря с отец Борис Стойков, който заедно с отец Румен Станев организираха това мероприятие.

Райна: Отец Борис, бихте ли ни обяснили какво представлява курса „Нов живот”?

Отец Борис: „Нов живот” е един курс, който включва 8 конференции, посветени на    по-важните теми от християнското благовестие. Това са темите за Божията любов към хората, грехът, Божият план за спасение, обръщането, ролята на Светия Дух в живота на християните и  връзката между християните и Църквата.
Петима добре подготвени миряни водеха конференциите. Всички те са част от една католическа общност, наречена „Галилея”. Техен отговорник е отец Яцек Вуйчик, който беше и координатор на курса.
Повече информация за курса може да получите като гледате интервюто, което отец Яцек даде пред камерата на Канал М.

Райна: Какъв е повода за организирането на този курс?

Отец Борис: Непосредственият повод за организирането на курса е великопостния период, с който вярващите се подготвят за честването на най-големия християнски празник Възкресение Христово. Освен това, християните всеки ден се сблъсква с една материалистична култура,  която все повече забравя духовните ценности. Много съвременни общества концентрират вниманието си към осигуряването на земните блага, сякаш човекът е съставен само от материя. Малко са институциите, които истински се грижат за духовните ни потребности. Затова нашата енория организира този курс, както и много други дейности, с които желаем да помогнем на верните да се доближат  все повече до Бога и да следват Неговите пътища.

Райна: Отче,  какво беше участието на хората в курса? Останаха ли доволни?

Отец Борис: За пръв път провеждаме такъв курс в нашата енория, затова хората в началото не бяха наясно за какво точно става въпрос. Въпреки това мнозина се отзоваха на нашата покана, така че залата беше почти пълна. Дойдоха хора от различни възрастови групи, и мнозинството от тях слушаше с голям интерес. Явно предложените теми отговаряха на техните духовни нужди. И така всеки успя да вкуси от духовните богатства на нашата вяра.
Освен конференциите имаше и много песни, общи молитви, отслужване на Тайнството Изповед и Евхаристия. Така участниците имаха възможност не само да слушат различни неща за Бога, но също и да влезнат в контакт с Него.
В последния ден бе проведена и анкета, в която участниците написаха своите впечатления за курса. Отзивите бяха много добри. По-долу публикуваме някои от тях. Така читателите на нашия сайт ще могат да добият представа за Божиите дарове, с които Бог ни обсипа през тези дни.

Райна: И сега, какво следва след този курс?

Отец Борис: Има моменти в нашия живот, в които по-силно усещаме близостта на Исус Христос в нашия живот. В тези моменти Христос ни дава своята прошка и своя мир, но също така ни призовава с думите „Върви след Мен”. Той ни кани да бъдем истински Негови последователи. Но за тази цел е необходимо постоянна грижа за нашия духовен живот. Необходимо е този курс в известен смисъл на продължи през цялата година. Затова нашата енория организира Библейски срещи, в които ще разясняваме Божието Слово и ще се молим заедно, за да има напредък в нашия християнки живот. Тези срещи са отворени за всички: млади и възрастни, семейни и несемейни. Водещ на срещите ще бъде отец Румен, но също и аз ще помагам. Използвам случая за да съобщя, че първата Библейска среща ще се проведе този петък 31.03 от 19:30ч.

Райна: Отче, благодаря Ви за отделеното време. Искам да завърша с пожеланието курса „Нов живот” да принесе изобилни плодове и инициативата с Библейските срещи да бъде успешна.

Отец Борис: Така да бъде! Аз също искам да  изкажа специални благодарности на водещите на курса. Те успяха да докоснат сърцата на всички участници чрез хубавите размишления и личните свидетелства. Бог да благослови тях и тяхното служение в Църквата.

Впечатления на участниците в курса “Нов живот”

“Цялото ми тяло, цялото ми сърце и цялата ми душа се нуждаеха от подобен курс. Посещавала съм други курсове, но самата аз не бях готова, не бях чиста за да приема Исус в сърцето си. Знам, че Бог е милостив и ме обича, но чувството когато ти си готов да го приемеш е уникално.”
М.

“Преживявам този курс за втори път. Възхитена съм!!! Много силно ме развълнува молитвата за прошка на отец Яцек – разплаках се… и много други моменти които ще нося в сърцето си!!!”
В.

“Най-много ме докосна темата за греха и прошката. Всички динамики ми харесаха, помогнаха ми да си отворя очите за много неща, които уж съм ги чувала.”
С.

“Още от самото начало, когато ни посрещнаха си личеше, че ще бъде ползотворна среща с Исус. През цялото време се усещаше докосване и общение със Светия Дух. Имаше много моменти на докосване, но най-силни моменти за мен бяха писмото от Бог, изповедта и подаръка пред Евхаристията.”
М.

“Най-много ме докосна момента, в който се водеше темата за Светия Дух. Бих участвал, но не знам дали ще имам физическата възможност защото съм много зает!”
Й.

“След конференцията за Светия дух, започна молитвата на отец Яцек за изливане на Светия Дух. В един момент заплаках и неусетно се огледах наоколо. Не бях сама, всеки беше докоснат и почувствах облекчение и радост!  Благодарим  ви!”
Т.

Интервюто на о. Яцек пред камерата на Канал М

Сподели
Share
Share
Share