Как да се приготвяме за св. Литургия?

Наставления от Свети Жан Мари Виане

Започнете да се приготвяте за светата Литургия още със събуждането си сутрин, присъединявайки се към всички Литургии, които се отслужват в този момент. Когато камбаната бие, за да ви призове в дома на добрия Бог, помислете, че самият Исус Христос ви призовава.

Отидете в църквата малко по-рано, за да имате възможност поне за кратко да размишлявате върху голямото събитие, в което ще участвате.

Не казвайте, като някои хора без вяра, че нямате време, помнете това, което казва светият пророк: „Зарадвах се, когато ми казаха: да идем в дома Господен.”

От момента, в който отклоните вниманието от себе си, заемете се с това, което отивате да изпълните и с това, което ще поискате от добрия Бог. Заемете се с очистването на вашия дух от земните неща, за да не мислите за нищо друго, освен за Бог. Пропуснете всеки безсмислен разговор, който няма да послужи за нищо друго, освен да ви попречи да участвате добре в светата Литургия.

Влизайки в църквата, спомнете си това, което казва светият патриарх Яков: „Това не е нищо друго, освен дом Божий, това са врата небесни”. Когато вече сте на мястото си, смирете се дълбоко пред собствената си незначителност и пред величието на вашия Бог, който иска, въпреки греховете ви, да ви допусне до Своето присъствие.

Направете един акт на вярата с цялото си сърце. Поискайте от Бог да ви даде благодатта да не губите никоя от ползите, които Той дарява на всички, идващи при Него в добро разположение.

Отворете сърцето си, за да може Божието Слово да влезе вътре, да пусне корени и да даде плодове за вечен живот.

Преди да излезете от църквата не пропускайте никога да благодарите на добрия Бог за благодатите, с които ви е удостоил,  вглъбете в себе си, размишлявайки върху това, което сте чули и видели. Тогава домът Господен ще бъде наистина врата небесна. Това ви и пожелавам.

Превод от италиански: Мария Станева

Сподели
Share
Share
Share