Отзвук от освещаването на параклиса „Св. Йосиф” (гр. Раковски)

На 17 март (2018 г.) в гр. Раковски, кв. Секирово, бе осветен новопостроения гробищен параклис. Публикуваме текста на проектанта на параклиса г-н Младен Шишков, който заедно с кмета на Раковски, взе участие в тържествената служба.

Младен Шишков: Щастлив съм, че участвах в церемонията по освещаване и благославяне на новият параклис в Раковски, изграден в близост до гробищният парк в кв. Секирово, и носещ името  “Свети Йосиф” – покровител на всички християни. Изключително тържествената литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Монсеньор Георги Йовчев –  епископ на Софийско – Пловдивската епархия и католически свещеници от региона.

Поздравление за отец Румен Станев, който благодарение на своя упорит труд успя да сбъдне тази мечта на цялата енория.

Параклисът освен последен подслон за покойните, ще изпълнява и ролята на храм, в който ще се отслужват Литургии за слава на Бог и за духовното благо на вярващите.

По принцип нямам навика, да излагам на публичен показ сградите, които проектирам, но в случая не мога да скрия радостта си от фактът, че имам лично скромно участие в изграждането на църквата, изготвяйки конструктивният проект. Сградата наистина макар и малка по размер е изключително красива и създава онова усещане за смирение, безкрайност, сигурност и докосване до Божията благодат – нещо изключително важно в моментите на скръб на опечалените.

Поздравления и за строителите, които се справиха повече от блестящо.

От името на всички граждани си позволявам да благодаря и на дарителите – хора с големи сърца и хора, без които нямаше да се осъществи тази стара мечта.

Сподели
Share
Share
Share