Папа Франциск в България

Записване за папската Литургия

Католическата общност в България вече усилено се подготвя за Апостолическото посещение на Светия Отец папа Франциск в България. Той ще посети нашата страна в рамките на двудневна визита на 5 и 6 май, а на 7 май ще отпътува за Македония.

Във всички католически енории  верните вече се записват за организирано пътуване с автобуси, за литургията, която ще бъде отслужена от Светия Отец на централен площад в София на 5 май от 17:00 часа. Срокът е до края на месец февруари.

Апостолическото поклонничество на папа Франциск в България през 2019 г. ще бъде второто посещение на глава на Римокатолическата църква в България след апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II през 2002г. Папата пристига в България по покана на Католическата Църква в България и на българската държава. В София папа Франциск ще бъде посрещнат от президента Румен Радев и от политическия елит на страната. Очаква се и среща с българския патриарх Неофит. На 6 май папата ще бъде през целия ден в Раковски, където ще посети двете най-големи католически църкви в България в кварталите Ген. Николаево и Секирово. В кв. Ген. Николаево в църквата „Пресвето Сърце Исусово“ ще бъде отслужена Литургия, на която деца от всички католически енории в България ще получат Първо Причастие.

На същия ден следобед в енория „Св. Михаил Архангел” (кв. Секирово) е предвидена среща с католическото духовенство и с миряни от католическите енории на страната.

Логото за апостолическата визита в България изобразява две ръце, държащи глобус, в който се намира българското знаме и се съсредоточава в Балканския регион, в който се намира България. Поканата към жителите на страната да бъдат миротворци, е символизирана от ръцете и посочена с надпис в жълто, на латински и на български: “Pacem in Terris” („Мир на земята“). Мотото припомня енцикликата „Мир на земята“ от 11 април 1963 г. на Св. Йоан XXIII, първия апостолически визитатор и папски делегат в България.

Милко Петров БНР

Ако Ви е харесала статията и искате да получавате съобщения от Нас, запишете се за нашия бюлетин като последвате линка: https://m.me/domashnatsarkva

Сподели
Share
Share
Share