Пастирските дейности в енория „Св. Михаил Архангел” гр. Раковски

Миналата неделя 17.09 от 10:00 часа беше отслужена тържествена Литургия за успех на учениците. В нея взеха участие много деца и техните родители. Църквата беше пълна с млади хора, за които началото на учебната година беше нещо толкова важно, че трябваше да го започнат с очи отправени към Бог. По време на Литургията много от деца се изповядаха. В проповедта си отец Румен отправи поучителни слова към учениците, а накрая на Литургията даде на всички по една иконка с изображението на Ангелите Пазители, като по този начин им напомни за необходимостта да се молят на тези небесни закрилници.

Със започването на новата учебна година подновяваме и някои дейности в нашата енория, които бяха прекратени през летния сезон. Освен вероучението, което се провежда всяка събота, и което започва на 23 септември, нашата енория предлага и следните пастирски дейности:

1) Срещи за младежи – всяка събота след вечерната Литургия. Водещ е отец Румен, който говори на младите хора за вярата и организира за тях интересни дейности, полезни за тяхното човешко и духовно израстване.
Мнозина младежи, ръководени от Венцислав Чавдаров, взимат активно участие в дейността на благотворителната организация към нашата енория „Каритас Витания”: http://vitania.caritas.bg/

2) Срещи за възрастни хора – организират се преди Рождество и преди Великден, като подготовка за тези големи празници.

3) Библейски срещи – всеки петък от 19:30 ч.(през лятото). На тези събирания четем Евангелието, размишляваме върху него и се молим заедно. Срещите са отворени за всички верни, които искат да задълбочат своите познания за Свещеното Писание и да напредват в духовния живот.

4) Срещи за семействата – те се състоят само веднъж на месеца (в събота вечерта). Нашата цел е да помогнем за укрепването на брачните връзки и семействата чрез духовното развитие на съпрузите. Тази дейност съществува вече повече от две години. На срещите говорим на различни теми, свързани със семейния живот. Освен това организираме  семинари за съпружеския диалог, както и духовни упражнения за семейни хора. Последната среща беше посветена на темата за възпитанието на децата.

В нашата енория вече има сформирана една група от семейства, която редовно участва в тези ежемесечните срещи. С тези семейства празнуваме заедно големите християнски празници и поне веднъж в годината организираме екскурзия в планината: https://domashnatsarkva.com/пикник-край-калофер

Следващата среща на семействата ще бъде в събота 30 септември, от 19:30 часа.

Всички съпрузи нека се чувстват поканени. Датата и часът на събиранията ги съобщаваме в нашия профил във Фейсбук: https://www.facebook.com/domashnatsarkva/

На всички енориаши пожелаваме една благодатна година.  Бог да благослови всички тези наши дела, за да бъдат полезни на душите на хората и да допринасят за разпространението на Благата вест.

Свещениците от енорията!

Сподели
Share
Share
Share