Плевелите в Църквата

На фона на тъжните новини за скандалите, свързани с висши католически духовници, публикуваме част от размишленията на кард. Рацингер за Кръстния Път. Тези думи съдържат един мощен призив към покаяние към духовници и миряни, и същевременно вдъхват надежда, че Господ не изоставя Своят Църква.

Какво е значението на третото падане на Христос под тежкия кръст? Може би и то ни навежда на мисълта за грехопадението на човека, за това, че мнозина се отдръпват от Христос в секуларизирания безбожен свят?

Но не трябва ли да помислим също и за болката, причинена на Христос от човешките недъзи в Църквата? Колко често се злоупотребява със святото Причастие! В какви пусти и грешни души е принуден да влиза Христос!… Предателството на учениците и недостойното приемане на Тялото и Кръвта Христови – това са греховете, които измъчват най-много Спасителя. Не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към Него и да викаме от все сърце: Господи, помилвай ни –  Господи, спаси ни (срв. Мат. 8:25).

Господи, много често Твоята Църква наподобява кораб, който потъва. В Твоята нива виждаме много повече плевели, отколкото добри класове. Омърсената дреха на Църквата ни плаши. Но ние самите я омърсяваме! Много пъти сме Те предавали, въпреки, че Твоето име е винаги в устата ни. Господи, смили се над Твоята Църква – в нея Адам отново пада. Нашите грехове са тези, които Те повалят на земята и Сатаната се радва, защото мисли, че Ти няма да успееш да се изправиш. Надява се, че, бидейки  смазан от греховете на Твоите последователи, Ти ще останеш повален на земята. Но Ти се изправи, Ти възкръсна и можеш да издигнеш и нас. Спаси Твоята Църква, Господи, и я освети. Спаси ни, и ни освети.

Кард. Рацингер, Кръстен път, IX спиране.

Запишете се за нашия бюлетин като последвате линка: https://m.me/domashnatsarkva

Сподели
Share
Share
Share