Порнографията разрушава семейството

Психологът Виктор Клайн (Dr. Victor В. Cline) от Университета Юга е известен с това, че оказва помощ на съпружески двойки, в които единият от членовете е станал зависим от порнографията. В книгата си „Как порнографията влияе на възрастните и децата“ Клайн пише:

„Като психолог в продължение на много години съм оказал медицинска помощ на над триста сексуално зависими хора, на хора, извършили насилие, и на други сексуално болни хора (96 % от тях са мъже). Сред пациентите ми има садомазохисти, фетишисти, педофили и насилници. С редки изключения, в повечето случаи порнографията или е предизвикала у тях тези отклонения, или ги е развила…“

Доктор Клайн разглежда четири страни на тази обладаност.

  1. Зависимост

„Първото, което се случва при употреба на порнография, е появата на зависимост, ефект на привикване. Потребителите на порнография, така да се каже, стават „наркомани“. Получили достъп до порнографски материали, те отново и отново идват за нови дози“.

През следващия етап човек вече не е способен да се откаже от порнографията въпреки възникващите поради този навик проблеми в семейството, развод, проблеми със закона и т.н.

„Освен това забелязах – пише доктор Клайн, – че най-уязвими се оказват най-развитите и умни хора, тъй като тези надарени хора се отличават със силно развито въображение“. И сътрудникът от Лосанжелиската полиция Наваро, който се занимава с разследвания в областта на тази индустрия, потвърждава това. В книгата на доктор Клайн той твърди: „Ако искате вярвайте, ако искате недейте, но колкото по-високо е образованието, толкова по-беззащитен е човек пред тези материали. Това се дължи и на факта, че те имат възможност да харчат много пари за тях“.

Виктор Клайн продължава: „Много пациенти са признавали пред мен, че са изключително зависими от порнографията, включително до степен, че тя е погълнала целия им живот. Точно както при алкохолиците или наркоманите, които винаги очакват да получат поредната си доза.”

  1. Усилване

Доктор Клайн твърди: „През следващия етап настъпва усилване на влечението към порнографията. С течение на времето зависимият иска все по-груба, по-откровена порнография, включително отклонения от различен род, за да получи „удоволствие“. …И бракът престава да го удържа. Зависимостта и усилването й се дължат най-вече на мощния поток скверни фантазии в главата на самия „наркоман“, а той черпи тези образи точно от порнографията. Сега зависимият човек най-често предпочита своите образи пред живия съпруг“. Това неизбежно се отразява на семейния живот.

  1. Притъпяване на чувствата

„При третата степен настъпва безчувственост. Изображенията, които по-рано човек е считал за шокиращи, нарушаващи нравствените табута, незаконни, отвратителни и безнравствени, с течение на времето започват да бъдат възприемани като приемливи и обичайни… Човек започва да си мисли, че „всички постъпват така“, и това му дава право да постъпва по същия начин, дори на светлината на неразмътения разсъдък да е ясно, че дейността му става противозаконна и е в противоречие със собствените му нравствени убеждения и правила“.

  1. Извращение

През последния етап човек започва да повтаря в реалния живот това, което вижда в порнографските филми и на порнографските снимки, включително насилие и извращения.

Извод

„Порнографията несъмнено води до сексуални престъпления, но това е само малка част от действителността.
Клиничният ми опит показва, че главната вреда от порнографията е в това, че тя разрушава фините нишки на вътрешните семейни отношения. Ето къде това зло причинява голяма вреда и беда!“

Из книгата „За вредата от порнографията и ръкоблудството”

Сподели
Share
Share
Share