Предимствата на обвързването чрез брака

Поговорете си с двама души, обвързани от 30 или 40 години. Ако са честни, ще научите за техните добри и лоши времена. Но вече отхвърлили лошото, те са силни хора, които работят, за да направят реалност връзката, която са засвидетелствали в сватбения си ден.

Можете да ги попитате дали са мислили за раздяла, за кризисните периоди, свързани с кариерата им, за промените, за провалите в работата им, за банкрутите им, за смъртта на детето им или на техен близък, за загубата на физическо или умствено здраве, за финансовия стрес, за предбрачната бременност на дъщеря им, за времето, когато е трябвало да вземат решения относно грижата за своите родители или за борбите им след пенсионирането. Какво ги е накарало да останат заедно?

Преживяването на кризите в брака в продължение на 30, 40 и 50 години изисква обвързване. Във време на трудности романтичните чувства изчезват. Сексът също не е толкова важен. Материалните притежания може да не означават много. В такива моменти двамата са сами в света, устоявайки на изпитанията и тествайки възможностите си да се справят с тях.

Ще го направят ли? През първите години двойката няма да успее, ако връзката между двамата не е здрава. Някои проучвания показват, че половината от разводите стават през първите две години от брака. По това време съществува тенденция да се драматизира важността на всеки проблем и думата с главно “Р” застрашително подава глава.

След 30 години добро и лошо партньорите научават, че не всеки проблем е сигнал за развод. Те ще преживеят тази криза, както са правили и преди. Тяхната връзка ги крепи. Всяка връзка има своите периоди на застой, когато развитието й спира и на негово място се настанява скуката. Този период може да бъде опасен за двамата, особено ако се появи човек от другия пол и събуди романтични и сексуални желания.

В този момент обвързването играе важна роля. Може ли двойката да преживее и това? Връзката, с която сме свързани в брака, ни позволява да проявяваме доверие, уважение и интимност. Малко е възможно в едно временно обвързване, когато съзнаваш, че лесно можеш да бъдеш сменен, да развиеш нужната откровеност и доверие. Но щом в дълбините на душата си знаеш, че твоят партньор е свързан с теб завинаги, в отношенията настъпва голяма разлика.

Ти знаеш, че на този човек можеш да разкриеш чувства, които пред никой друг не би разкрил. Всички прилежно скрити спомени и мисли, които си пазил дълбоко в себе си, сега могат да бъдат споделени с някой, който ще те разбере, който те обича и никога няма да те нарани. Така се създава доверие, което завинаги ще ви свърже чрез любовта. Всички бракове са щастливи. Съвместният живот след това е този, който създава проблеми.

Брачните клетви включват обещания за любов и посвещение. Да знаеш, че съществува човек, който те обича и ти е верен, е едно от най-прекрасните неща в живота. То дава вътрешна сигурност, която ни помага да победим трудностите. Когато партньорите са 100% отдадени един на друг и това посвещение е било подложено на изпитания и е устояло, страховете относно раздялата се преодоляват лесно. Независимо дали са изречени, или не, те преследват много мъже и жени. Ние трепваме при мисълта, че може да се изправим пред бъдещето сами, без някой, който да ни помогне да преодолеем кризите в живота си. Ето защо брачните клетви са толкова важни. Те потвърждават готовността на всеки един да бъде привързан към другия в радост и мъка. Твоят партньор ще бъде лоялен дори когато си далеч от него. Тези думи са обещание, че винаги ще има някой до теб в добро и лошо, в болест и здраве, докато смъртта ви раздели. Сега и завинаги.

Н. В. П.

Сподели
Share
Share
Share