Програмата на папската визита в България

Ватиканският пресцентър разпространи официалната програма за предстоящата апостолическа визита на папа Франциск в България и Северна Македония, която ще се проведе от 5 до 7 май.

Папският самолет ще отпътува от римското летище „Фиумичино“ за София на 5 май в 7 ч. сутринта. На софийското летище папата ще бъде посрещнат от министър-председателят на страната, Бойко Борисов. Официалната церемония по посрещането ще се състои на площада пред президентския дворец, след което ще последва посещение на учтивост при президента на страната, Румен Радев.

След срещата си с президента папата ще се срещне с властите, гражданското общество и дипломатическия корпус на площад „Атанас Буров“, пред които ще произнесе своето първо слово. Денят ще продължи с визита при Патриарх Неофит и Светия Синод в сградата на Светия Синод, където папата ще произнесе поздрав, преди да се оттегли за кратка молитва пред престола на св.св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. След визитата на катедралата, от площада пред нея папата ще измоли с присъстващите вярващи молитвата „Царице Небесна“. Първият ден от папската визита в България ще завърши с литургия от 16.45 ч. на площад „Княз Александър І Батенберг“.

Вторият ден в България, 6 май, ще започне с визита в един бежански лагер, след което в 9.30 ч ще се отправи със самолет за Раковски. Тук, в църквата „Пресвето Сърце Исусово“ в кв. Генерал Николаево папата ще отслужи литургия за Първото причастие на децата от цяла България. След нея ще последва обяд с епископите на България в манастира на сестрите францисканки и среща с католическата общност и богопосветените в църквата „Свети Михаил Архангел“ в кв. Секирово, където папата ще произнесе слово.

В 17.15 ч. папа Франциск ще се отправи отново за София, където ще оглави молитвата за мира в присъствието на представители на различни религиозни изповедания на площад „Независимост“.

На 7 май в 8.20 ч. папа Бергольо ще се сбогува с България и ще се отправи, със самолет, за Скопие.


Източник: Vatican News

Ако Ви е харесала статията и искате да получавате съобщения от Нас, запишете се за нашия бюлетин като последвате линка: https://m.me/domashnatsarkva

Сподели
Share
Share
Share