Трите възпитателни средства (+видео)

Втора част

Димитър Василев: „Прибирам се една вечер вкъщи. Това беше преди единадесет години. Децата си бяха легнали. Това беше един момент в моя живот, в който бях решил да стана богат, да имам много пари, да осигуря семейството си и да живеем спокойно. На сутринта ставам и гледам децата седнали пред мен. И се разплаках, защото видях, че те са пораснали, а мен ме нямаше през това време. И си казах: „Какво правя аз? Защо го правя всичко това? Децата ми растат без мен, не ги виждам, а всичко това аз  го правя за тях”. И в тоя момент аз установих, че всъщност това не е целта на моя живот.”

(…)

„Когато възпитаваме децата си, има три възпитателни средства: личният пример, образованието и наказанието. Личният пример е в основата на всичко. Той е най-важният. И тогава се замислете, ако бащата и майката ги няма, то как ние бихме дали личен пример на нашите деца. Те тогава ще вземат пример от някой друг, който те си харесат. Може да си харесат добър водач, но в повечето случаи водачите са… пази Боже…”

 

Видеото е част от беседата на Димитър и Гергана Василеви, които по време на една среща на семействата от енория „Св. Михаил Архангел“ гр. Раковски, говориха по темата „Как да възпитаме щастливи християни?“

Видеозаснемане: Мариана Станчева

Сподели
Share
Share
Share