Тържеството на светите апостоли Петър и Павел

Към апостол Петър било отправено обещанието на Спасителя: „Ти си Петър, камък, и на този камък ще съградя Църквата Си, и вратите на ада няма да й надделеят“ (Евангелие от св. Матей 16, 18).
Павел, „потрудил се повече от всички други апостоли“ (срв. Първо послание до коринтяни 15, 10), се проявил като всеотдаен мисионер, свидетел на вярата, богослов. Именно на него Църквата дължи началото на мисията си сред езическите народи в Римската империя. По тази причина св. Павел от край време известен като „Апостол на езичниците“, а също и „Апостол на народите“.
Според древната църковна традиция, двамата първовърховни апостоли приели мъченическа смърт в Рим. Апостол Петър бил разпънат с главата надолу около 64 г. в тогавашния Неронов цирк, където днес се издига ватиканската базилика „Св. Петър“. Апостол Павел – обезглавен около 67 г. извън градските стени, на пътя Остия, където днес се издига папската базилика „Св. Павел извън стените“.
Тържеството на светите апостоли Петър и Павел, което първо започнало да се чества в Римската Църква някъде около 4-ти век, съществува и във византийската литургична традиция. Св. Петър и св. Павел се споменават заедно в светата литургия още от първите векове. През 4-ти век в Сирия литургичният празник в чест на св. Петър и св. Павел се отбелязвал на 28 декември, в Арменската църква – на 27 декември, а при несторианците – през втория петък след Богоявление.
Датата 29 юни, приета от Рим, а впоследствие и от Византийската църква, е свързана с пренасянето на мощите на двамата светци на 29 юни 258 г. от мястото на първоначалното им погребение в катакомбите. След установяването на християнството като официална религия в Римската империя останките на двамата апостоли били върнати на предишното им място: мощите на апостол Петър – във Ватикана, където и до ден-днешен те стоят в криптата под Олтара на конфесията в „Св. Петър“, а мощите на апостол Павел – на Виа Остиенсис.
През юни 2011 г. Папа Бенедикт XVI тържествено обяви, че мощите, намерени по време на реставрационни дейности под олтара на базиликата „Св. Павел извън стените“ с висока степен на вероятност и на практика принадлежат на Апостола на народите. Този извод бе направен въз основа на изследвания с помощта на най-съвременни научни методи.
Денят, в който честваме светите апостоли Петър и Павел, има най-висок литургичен ранг – тържество. Църквата препоръчва на своите верни през този ден да участват в светата литургия. Обичайно, всички пожертвования и дарения, събрани в католическите храмове по света на този ден, отиват за нуждите на Католическата Църква по целия свят, „за осъществяване на благотворителната дейност на Светия Отец“.

Източник: www.catholic-news.bg от 29 юни 2017

Сподели
Share
Share
Share