Папата: “Енорийските свещеници – “спътници” на съпрузите във всяка ситуация”

„Бъдете винаги близо до съпружеските двойки при всяка ситуация: до онези с църковен брак и онези само с граждански, до щастливите и нещастните семейства“.

Това бе призива на папа Франциск отправен към участниците в обучителния курс за енорийските свещеници, посветен на новия брачен процес и организиран от Трибунала на Римската Рота. Пред участниците, които прие тази сутрин във Ватикана папата подчерта необходимостта от една дълга подготовка за брака, който трябва да бъде живян не като социален факт, а като истинско Тайнство.

Целта на обучителният курс насочен към енорийските свещеници бе да задълбочи предложеното по време на Синода на епископите по темата „Брак и семейство“ и вследствие приложено в Апостолическото насърчение Amoris Laetitia и двата документа под формата на Motu proprio Mitis iudex Dominus Iesus и Mitis et misericors Iesus.

Енорийските свещеници според папа Франциск са призовани да бъдат „спътници, които свидетелстват и подкрепят хората във всяка една житейска ситуация“:

„Никой по-добре от вас не познава и е в контакт с действителността на социалната тъкан в територията: брачни съюзи, отслужени в Христос, съжителства на семейни начала, граждански съюзи, провалени бракове, щастливи и нещастни семейства и младежи“.

В по-голяма част от случаите – изтъкна папата – „енорийските свещеници са първите събеседници на младите, които искат да пристъпят към Тайнството Брак. Не само. Към тях се обръщат и съпрузите имащи сериозни проблеми и нуждаещи се да преоткрият благодатта на Тайнството“.

Катехуменат (1) за бъдещите семейни двойки

Папа Франциск призова енорийските свещеници да свидетелстват благодатта на Тайнството Брак между мъжа и жената, както в подготовката на бъдещите съпрузи, така и след това в придружаването на младите семейни двойки, помагайки им да живеят „в моментите на радост и болка“.

„Често се питам, колко пъти или колко от тези млади хора, които посещават предбрачните курсове разбират какво е брака и знакът на единство на Христос и Църквата. Те винаги казват своето „да“, но дали разбират това? Дали вярват в това? Убеден съм, че е нужен истински катехуменат за Тайнството на брака, а не подготовка за брака с две или три срещи“.

Оттук и искането на папата към енорийските свещеници да реализират и приложат на практика този катехуменат за бъдещите съпрузи, който е необходимост изразена от него и в словото му към Римската Рота преди броени седмици.

„Насърчавам ви да го приложите във вашата пастирска дейност, независимо от трудностите, които можете да срещнете. Вярвам, че най-голямата трудност е бракът да се мисли и да се живее като един социален факт, а не като истинско Тайнство, което изисква една дълга подготовка“.

Бракът е „икона на Бог“, каза папата. Ето защо, „любовта на Триединния Бог и любовта между Христос и Църквата трябва да бъдат в центъра на брачния катехизис“.

Братя, а не експерти по юридически въпроси

Папа Франциск отбеляза, че енорийските свещеници „трябва да подкрепят и онези, които са осъзнали, че „техния съюз не е истински сакраментален брак и искат да излязат от тази ситуация“: „В това деликатно и необходимо дело направете така, че вашите вярващи да видят във вас не толкова експерти по бюрократични и юридически въпроси, а братя, които са способни да изслушат и проявят разбиране“.

Близост до младите, които съжителстват без брак

Папата насърчи още свещениците да бъдат близо и приемат онези млади, които предпочитат да съжителстват без брак. „Те са сред онези бедни и малки, за които Църквата иска да бъде майка и, които не иска да изостави“: „Също и тези хора са обичани от сърцето Христово. Имайте нежен и състрадателен поглед към тях. Грижата за последните, именно защото произлиза от Евангелието, е съществена част от вашето дело за насърчаването и защитата на Тайнството Брак“.

Енорията – завърши папата – е „мястото за спасението на душите, както учеше блажен Павел VI. Ето защо трябва да бъдете свещенослужители на утехата, особено сред най-уязвимите“.

 

Бележка: 

(1)   Катехуменат – установление на Древната Църква, което имало за цел да просвещава желаещите да приемат тайнството Кръщение, т.е. да станат християни. Те трябвало да се подготвят, като се запознаят с истините на вярата.

Източник: Радио Ватикана
Снимка: Борислав Чепишев

 

Сподели
Share
Share
Share